Bel direct: 088 - 0122000
Home

Direct snel zoeken
Hypotheek nodig?
5 jaar vanaf 2,95%
10 jaar vanaf 3,95%

ACTUELE WONINGMARKT NIEUWS;

VEH: vertrouwen woningmarkt flink omhoog

AMSTERDAM (AFN) - 

Het vertrouwen op de woningmarkt is in mei het sterkst gestegen sinds het begin van de metingen in april 2004. Dat maakte de Vereniging Eigen Huis (VEH) bekend op basis van haar Eigen Huis Marktindicator.

De indicator steeg met 6 punten naar een stand van 63. Volgens de VEH is daarmee sprake van een trendbreuk. Ten opzichte van de neutraalwaarde van 100 is de situatie op de woningmarkt nog altijd moeizaam, maar de negatieve spiraal is hiermee doorbroken, aldus de vereniging. De stijging van het vertrouwen wijst er volgens de onderzoekers op dat het aantal kooptransacties in de komende periode zal toenemen.

Consumenten zijn vooral minder negatief gestemd omdat de onzekerheid over de hypotheekrenteaftrek voorlopig is verdwenen, aldus de VEH. Ook is het kopen van een woning voor veel huurders aantrekkelijk geworden vanwege de soms forse huurverhogingen die voor de sociale huursector worden doorgevoerd.

Volgens de VEH hangen er nog wel donkere wolken boven de woningmarkt. De werkloosheid loopt snel op en de koopkracht van huishoudens daalt. Ook zijn er steeds meer huishoudens die met hun hypotheek 'onder water' staan. Die huiseigenaren kunnen daardoor niet of nauwelijks verhuizen omdat banken zelden bereid zijn een restschuld mee te financieren in een volgende woning, zo weet de organisatie.

De vereniging stelt dat door de beperkende maatregelen van banken en het kabinet de woningmarkt hard is geraakt. De huizenprijzen gingen sterk omlaag en het aantal verkopen daalde tot een dieptepunt. Volgens onderzoek blijkt dat de meeste mensen nog steeds een voorkeur hebben voor een koopwoning. De VEH vindt daarom dat de banken en de politiek de koopwens van consumenten niet onnodig moeten dwarsbomen.

Huizenprijzen dalen iets minder sterk

De prijzen van koopwoningen zijn in maart met 7 procent gedaald ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar. De prijsdaling is kleiner dan in februari. Toen daalden de prijzen nog met 8,3 procent. Dat hebben het CBS en het Kadaster maandag bekendgemaakt.

De huizenprijzen lagen in maart op hetzelfde niveau als in augustus 2003. Ten opzichte van augustus 2008, toen de prijzen een piek bereikten, bedraagt de prijsdaling ruim 18 procent.

In het eerste kwartaal van dit jaar wisselden ruim 23.000 woningen van eigenaar, 3,6 procent minder dan in dezelfde periode een jaar geleden. De prijzen van koopwoningen lagen in de eerste drie maanden van het jaar gemiddeld 8 procent lager dan in dezelfde periode vorig jaar. De daling geldt voor alle provincies, maar was vooral sterk in het westen van het land en in Drenthe.

Makelaarsorganisatie NVM maakte eerder deze maand bekend dat de huizenprijzen in het eerste kwartaal met 5,5 procent zijn gedaald. Het verschil tussen de NVM-cijfers en die van het Kadaster is dat laatstgenoemde de transacties pas registreert op het moment dat de koopakte bij de notaris is verwerkt. De NVM registreert de verkoop doorgaans 2 tot 3 maanden eerder in de koopakte.

"VeH pleit voor uitstel hypotheekregels"

AMSTERDAM -  De invoering van nieuwe regels van hypotheken moet worden uitgesteld, schrijven de Vereniging Eigen Huis, het verbond van Verzekeraars en de NVM aan de Tweede Kamer.

Wanneer er geen sprake zal zijn van uitstel, zullen de regels vooral voor starters rampzalig uitpakken. De organisaties noemen de maatregelen, die per 1 januari in gaan, een " giftige cocktail voor de woningmarkt."

Wie vanaf volgens jaar een hypotheek afsluit, betaalt over de hele looptijd duizenden euro's meer belasting. Starters en overstappers moeten de hele lening in dertig jaar aflossen.

Inloggen


Registreren?

Wij plaatsen uw huis ook op:

Wilt u teruggebeld worden?

Dhr. Mevr.